Persbericht Panta Holdings B.V.

Tot ons grote verdriet is Jaap Rosen Jacobson (73), oprichter en CEO van Panta Holdings B.V. op 31 juli 2023 overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Panta is in 1984 opgericht door Jaap Rosen Jacobson. In de jaren 80 deed hij samen met partners in Wolters Schaberg vele succesvolle turnaround investeringen in onder andere Xenos, Society Shop en Jamin. Later is Jaap met Panta onafhankelijk doorgegaan. In de 40 jaar daaropvolgend is Panta een belangrijke investeringsmaatschappij geworden met volledige- of meerderheidsparticipaties in onder andere de luchtvaart, onroerend goed, hotels en technologiebedrijven. Jaap kocht midden jaren 90 de Vlaamse Luchtvaart Maatschappij (VLM), toen een kleine luchtvaartmaatschappij, dat onder zijn bewind een serieuze regionale speler werd in het city-to-city zakelijk reizen. VLM was een belangrijke versneller van de groei van London City Airport, en werd in 2007 verkocht aan KLM. Daarnaast zette het bedrijf zich met Rekkof ook in voor de herstart van Fokker en de evolutie van de Fokker 100.

Recente succesverhalen zijn onder andere Postillion Hotels, een Nederlandse hotelketen die na de heroprichting door Panta een belangrijke speler is geworden in zakelijk reizen en congressen. Naast meerdere congreshotels in de randstad werd een nieuw markant congreshotel in Amsterdam gebouwd en geopend in 2018. Fokker Services Group, aangekocht begin 2021, werd omgetoverd tot een snelgroeiende en winstgevende onderneming. Panta is tevens (mede) investeerder in verschillende onroerend goed projecten zoals het Hollands Spoor-gebied in Den Haag, het Hembrugterrein in Zaandam en Downtown in Rotterdam.

Vanuit zijn drive om het onmogelijke mogelijk te maken greep Jaap de uitdaging aan om vliegen in de toekomst duurzaam te maken. Vandaar dat Panta besloot om te investeren in nieuwe en innovatieve projecten zoals Fokker Next Gen, een bedrijf dat, voortbouwend op het intellectueel eigendom van Fokker, een geheel nieuw regionaal vliegtuig ontwikkelt gebaseerd op waterstof.

Naast zijn zakelijke activiteiten zette Jaap zich jarenlang in voor mensenrechten als bestuurslid van Amnesty International, eerst binnen Nederland en later wereldwijd. Tot deze zomer was hij ook voorzitter van het Museum Engelandvaarders in Noordwijk.

Jaap had al besloten om zijn zakelijke activiteiten te verminderen zodat Panta heeft geanticipeerd op het verzekeren van haar continuïteit. Ondanks dit grote verlies zullen Panta en haar deelnemingen met dezelfde drive blijven werken aan het verwezenlijken van de visie van hun oprichter.

Heeft u vragen, neem dan contact op met Monuta, Hans Bleijerveld, via hbleijerveld@monuta.nl of 055-527 427 7

nl_NLDutch