Over Panta Holdings

Op deze pagina kunt u meer lezen over hoe Panta Holdings zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een solide investeringsmaatschappij in Nederland.

Panta is in 1984 opgericht door Jaap Rosen Jacobson met als doel het behouden en beheren van belangen in bedrijven. In de beginjaren was het hoofdbelang in Wolters Schaberg – waarin Panta eerst voor 33% en later voor 50% aandeelhouder was – een investeringsgroep die als specialisatie slechtlopende bedrijven overnam, opknapte en doorverkocht. Hiermee stond Panta aan de wieg van de Nederlandse Private Equity industrie. In die tijd was de volledige focus op de strategie en operaties van Wolter Schaberg. De groep heeft in die tijd successen behaald met turnarounds van circa 65 bedrijven – waarvan een groot deel nog steeds bekende namen zijn. Voorbeelden in retail zijn namen zoals de Society Shop, Luzac College, Jamin, en Xenos.

Luchtvaart, onroerend goed en hotels

Vanaf 1995 heeft Panta zelfstandig een portefeuille opgebouwd van vooral meerderheidsbelangen in diverse sectoren. Panta hield deze belangen voor relatief langere tijd maar met als doel het voor vermenigvuldiging van waarde te verkopen, dus niet voor eeuwig. In de loop der tijd werden de belangen groter en de looptijden langer. De diversiteit in sectoren bleef, maar begon zich vooral toe te spitsen in de categorieën luchtvaart, onroerend goed en hotels. In 1996 kocht Panta 100% van de Vlaamse Luchtvaart Maatschappij (VLM), een Belgische luchtvaartmaatschappij. Onder strategisch bewind van Panta werd VLM een sterke speler in Europa in het korte, zakelijke vliegverkeer, met een vloot van Fokker 50 vliegtuigen. VLM was zeer belangrijk op kleine vliegvelden als Londen City Airport, en andere kleine airports als Rotterdam The Hague Airport en Antwerpen werden benut om zakelijk verkeer sneller, goedkoper en makkelijker te maken. Na een periode van grote groei werd VLM in 2008 verkocht aan Air France-KLM.

Huidige deelnemingen

De huidige deelnemingen van Panta betreffen o.a. Fokker Services (aerospace engineering), Netherlands Aircraft Company (NAC) (aerospace engineering), Postilion Hotels (hotels), Life NL (real estate / project development). Panta bestaat uit een team van top professionals die dagelijks bezig zijn met de operaties en strategie van Panta en haar deelnemingen. Panta doet tegenwoordig ook selecte groei- en seedinvesteringen in technologie bedrijven, bijvoorbeeld de startup E-magy, een ontwikkelaar van batterij technologie.

Tot voor kort behoorde ook AvCorp – een Canadees bedrijf dat onderdelen maakt voor vliegtuigen – tot het portfolio van Panta, maar dit is in 2022 verkocht aan Latecoere.

investeringen

Investeringen

Panta investeert in allerlei sectoren en bedrijven. Er zijn twee investeringsdoelen die Panta volgt bij het maken van investeringsbeslissingen.

Panta Holdings team

Team

Het team van Panta Holdings is met zorgvuldigheid samengesteld en kent diverse achtergronden. Lees hier meer over ons team.
nl_NLDutch